Gyakran ismételt kérdések, GYIK
Időröl-időre egyes tipikus kérdések a legtöbb felhasználóban felvetődnek a honlap, illetve a zárak, a termékek kapcsán.
Itt ezeket a kérdéseket és a rájuk adott válaszokat téma szerint csoportosítva gyüjtöttük össze.
Általános kérdések
Mechanikus zárak
Elektromos zárak
Általános kérdések
Vásárolhatok a ZÁRTALON-on?
A honlapon bárki vásárolhat, legyen szó magánszemélyről, cégről, vagy bármely más szervezetről. Rendelés leadásához érvényes regisztrációval kell rendelkezni.
A feltűntetett árak meddig érvényesek?
A terméktáblázatokban szereplő ár mindig az akutális ár. Árváltozásra bármikor sor kerülhet. Az új árak a honlapon történő megjelenéssel válnak érvényessé. A rendelésre küldött visszaigazolás utáni áráváltozás a korábbi rendelést nem befolyásolja.
A feltűntetett árak tartalmazzák a kiszállítás díját?
Nem. Az árak szállítás nélkül, telephelyünkön történő átvétellel értendők. Kérjük, olvassa el Szállítási feltételeinket.
Van üzlet, ahol megnézhetem a terméket?
Jelenleg nincs.
Mikor vannak nyitva?
Bemutatótermünkben munkanapokon 8.15-től 17.00-ig személyesen is várjuk vásárlóinkat. Írásos rendelést bármikor leadhat. A munkaidőn kívül leadott rendelések feldolgozása a kövekező munkanapon kezdődik.
Hogyan rendelhetek?
Rendelését legegyszerűbben honlapunkon, webáruházunkon keresztül adhatja le. Vásárolni regisztráció, illetve bejelentkezést követően van lehetősége. A kiválasztott terméke(ke)t rakja a virtuális bevásárlókosárba, töltse ki az űrlapot, majd küldje el hozzánk rendelését.
Mennyi a termékekre szóló garancia?
Termékeinkre 1-5 év garanciát adunk. Az adott termékre vonatkozó garanciális időtartamot minden terméknél feltűntetjük.
Mechanikus zárak
Hol másoltathatok kulcsot?
Kulcsmásolást viszonteladó partnereinknél kérhet. Az Önhöz legközelebb eső kulcsmásoló elérhetőségéről munkatársaink szívesen adnak tájékoztatást.
Felhívjuk figyelmét, hogy kódkártyás zárbetét esetén csak a kárya bemtuatása ellenében másoltathat kulcsot.
Mennyibe kerül a kulcsmásolás?
A kulcsmásolás árait viszonteladó partnereink szabadon alakítják ki, kérjük a díjról a kulcsmásolóknál érdeklődjön. A kulcsmásolás díja nemcsak partnerünk árképzésétől, de a kulcs típusától is függ. Egy zárbetét kulcsának lemásolása nagyságrendileg bruttó 2000-6000 forintba kerül. Partnereink a zár típusa alapján előre tájékoztatják a kulcsmásolási díjról.
Hogyan állapítsam meg hogy jobbos, vagy balos ajtóm van?
A DIN-irány megállapításának hüvelykújj szabálya szerint az ajtóval szemben állva arról a feléről kell az ajtót nézni, ahol a zsanérok vannak. Ez az az oldal, amerre az ajtó nyílik.
Ha a zsanérok bal kéz felé esnek = DIN balos, ha a zsanérok a jobb kéz felé esnek = DIN jobbos.
A zárfogadókhoz való hajlított előlapok esetén, rendelésnél mindig meg kell adni a DIN-irányt.
Miért jó ha zárrendszert használok?
Egy zárrendszer esetében több zárat egy, vagy csak kevés számú kulccsal használhat. Lehetőség van különböző jogosultságokkal rendelkező kulcsok kialakítására, meghatározva, hogy melyik kulcs milyen ajtókat nyisson. Így megszabadulhat a nehéz kulccsomóktól és a jó kulcs keresgélésétől.
Mire van szükség egy zárrendszer megtervezéséhez?
Tudni kell a használat célját, az ajtók számát, a zárak hosszát és a jogosult személyeket, csoportokat, illetve ezek kapcsolatát. Munkatársaink szívesen segítenek a szükséges információk azonosításában.
Elektromos zárak
Mikor van szükség elektromos zárra?
Minden olyan esetben, ahol a pusztán mechanikus megoldás nem elegendő, mert például a zárat távolról akarják vezérelni, rendszerbe akarják kötni, vagy állapot visszajelzésre van szükség.
Mire figyeljek a tekercs kiválasztásánál?
Az elektromos zárak elektromos jellemzői alapvetően a használt tekercs típusán múlnak. A tekercs dönti el, hogy egyenáram (DC) és / vagy váltóáram (AC) használható. Hogy rövid, vagy hosszú impulzusal üzemeltethető a zár. Hogy milyen feszültségtartománnyal működtethető, illetve mennyi áramot fogyaszt. Az elektromos záraknál ezeket a tulajdonságokat a technikai adatok között találja.
Ha a bejárati ajtónak nyithatónak kell lennie áramkimaradás esetén, milyen elektromos zárfogadó használható?
A szünetáramú működésű zárfogadók, elengedő zárak (pl. 36-os vízálló, 37-es, 342-es, 343-as, 138-as, stb.) áramkimaradás esetén nyithatóvá válnak. Az ajtó bezárásához újra áram alá kell helyezni az elektromos zárfogadót. Ha az áramot lekapcsolják, vagy áramkimaradás miatt megszakad az áramellátás, a zárfogadó nyitható állapotba kerül. Technikai okok miatt az ilyen típusok csak egyenárammal működtethetők.
Fontos: a vészkijárati ajtók elektromos lezárási mechanizmusainak szigorú elvárásoknak kell megfelelniük, olyanoknak, amit csak kifejezetten ilyen célra tervezett rendszerek teljesítenek.
Hogyan biztosítsak állandó belépést egy ajtón időzítő vagy kapcsolóóra segítségével?
Az eE jelölés tartósan áram alá helyezhető elektromos zárfogadót jelent. A zárfogadókkal együtt járó tipikus csattanó hang elkerülése érdekében ezek a zárak egyenárammal működnek. Ha a hallhatóan csattanó hangot keltő kaputelefon rendszert kell zajtalan állandó nyithatósággal kombinálni, a 7410-10 modellszámú átváltó berendezés használható. 8V eE / 12V eE / 24V eE változatok elérhetők.
Hogyan lehet vészkijárati ajtók jogosulatlan nyitását megakadályozni?

A bevizsgált vészkijárati zárási mechanizmusok elektromosan zárhatók. Az effeff is széles zárpalettát (ajtótartó mágneseket és speciális vészkijárati zárfogadókat), illetve vezérlő egységeket és beépített vészhelyzeti gombbal ellátott ajtóterminálokat ajánl. A legújabb termékcsoportnak, a kompakt termináloknak köszönhetően már teljes funkcionalitású megoldások is alacsony telepítési költséggel érhetők el. Az üzembehelyezést és az előírt éves felülvizsgálatot is szakértő, képzett emberekkel kell végeztetni.

Miért nem működik a nyitva tartás (memória) vagy a visszajelzés?

A nyitva tartás és visszajelzés funkciók helyes működéséhez a kilincsnyelvenk minimum 9 mm-re (FaFix-es zárfogadóknál 5 mm-re) be kell nyúlnia a zárfogadó csapdájába. Ennél kisebb kilincsnyelv-benyúlás esetén a nyitva tartó csap, illetve a visszajelző lapka nem nyomódik be teljesen. A mikrokapcsoló nem tud kapcsolni, illetve a nyitva tartó csap nem tud nyitva tartani.

Orvosi rendelők, ügyvédi irodák esetében az ajtó nem állhat tárva-nyitva, a beteg-, illetve ügyfélfogadási időben azonban praktikus, ha a csengő megnyomására automatikusan nyithatóvá válik.
Hogyan érhető ez el?
Ezt a 750 modellszámú effeff automatikus zárfogadó vezérlő használatával érheti el. A látogató megnyomja a csengőt és így beindítja a zárfogadó késleltetett nyitását, ha az automatikus mód aktív. A nyitásig eltelt időtartam, azaz a késleltetés hossza és a nyitvatartási impulzus (időtartam) hossza is beállítható. Ha a vezérlést kikapcsolják (inaktív), visszaáll az elektromos zárfogadó normális, standard működése.
Az elektromos zárfogadó csak akkor engedélyezi a nyitást, ha az ajtót a nyitás irányával ellentétesen az ajtókeretbe (tömítésbe) nyomják. Mitől van ez?

Ha az ajtón van tömítés, akkor az az ajtólapra bizonyos fokú eltartó-erőt fejt ki, ami miatt a zárfogadó bizonyos fokú előterhelésével, előfeszítettségével kell számolni. Ez az oldalirányú előterhelés az egyenárammal működtetett zárfogadók esetén gátolja a kilincsnyelv biztos elengedését, így rontja a zárfogadó nyitási funkcióját. Ilyen ajtók esetén váltóárammal működtethető zárfogadót kell használni és azt váltóárammal működtetni. Ezáltal elérhető, hogy egy standard zárfogadó akár max. 80N előterhelés esetén is biztosan nyisson.

Mi okozza az elektromos zárfogadóknál a csattanó hangot és hogyan lehet megszűntetni?
Minden munkaáramú zárfogadó, amit váltóárammal működtetnek a zárfogadókra oly jellemző zümmögő hangot kelt. Ez a zümmögés általában kívánatos, hiszen jól hallható, így jelzi, hogy a zár mikor működik. A hang erőssége legtöbbször az engedélyezett névleges feszültségtartomány alsó határán a legmagasabb. A mindenkori beépítési és használati körüményektől függően ez a hang zajártalomként is jelentkezhet. A zajártalom a keletkezési helyén csak korlátozottan csökkenthető. Csővázas ajtók esetén pl. az érintett profilkamrák szigetelő habbal kitölthetők. Segítséget jelenthet a zárfogadó egyenárammal történő működtetése is. Ilyen esetben azonban a jelző hatás nem érvényesül és az esetlegesen fellépő előterhelés ronthatja a nyitási funkciót.
Mit jelent az 1.9 vagy 01.09. jelzés az effeff termékek típus tábláján?
Ez a felirat a gyártás dátumát mutatja. Vonalkóddal ellátott típus tábla esetén a pont előtti szám a hónapot, a pont utáni szám az évet jelenti, pl. a 01.09 jelölés 2009 januárt jelent.
Vonlakód nélküli típus tábla esetén az első szám a negyedévet, a második az évet jelenti. Pl. az 1.9 jelölés 2009 első negyedévét jelenti.
Melyik zárfogadót szabad tűzgátló ajtóba építeni?
Csak tűzgátló minősítéssel rendelkező zárat szabad használni. Az Észak-Rajna-Vesztfáliai minősítő hivatal által kibocsátott engedéllyel az effeff 131, 142U, 143 és 118F típusai rendelkeznek.
Milyen zárfogadók alkalmasak a ferdén hornyolt profilú ajtókhoz?
Ha az ajtólap elülső oldala ferdén hornyolt, ferde lapos, vagy lapos nyelvvezetős ellenlmezzel rendelkező zárfogadó szükséges. Az ilyen zárfogadó előlapja mindig a pánt felé nézően ferdére vágott, letompított. Az ajtó- és előlapferdeséget számok jelölik. Ezek a számadatok mm-ben adják meg a ferdeséget és 45 mm vastag ajtóra vonatkoznak. Ettől eltérő ajtóvastagsággal rendelkező ajtó esetén az ajtó ferdeségének fokát le kell mérni, majd ennek alapján megkeresni a megfelelő ferdeségi értéket.
Milyen zárfogadók használhatók beléptető rendszerrel?
Elektronikus berendezések, mint például kódos beléptetők esetén szükség van az elektromos zavaró impulzusok elektronikától való távoltartására. Ezért javasoljuk a beépített szabadon futó (túlfeszültség ellen védő) diódával rendelkező zárfogadók használatát. Ezek a zárfogadók 05 jelölést kaptak. Az ilyen elengedő zárak csak egyenárrammal, a megadott névleges feszültségnek megfelelő feszültséggel üzemeltethetők. Beléptető rendszerrel történő használat esetén a biztonság és a megfelelő működés érdekében a legtöbb esetben ésszerű visszajelzős (RR) verziót beépíteni.
Milyen zárfogadók használhatók füstgátló ajtókban?
Az effeff 118S és 111U sorozatok rendelkeznek füstgátló minősítéssel, így alkalmasak az ilyen ajtókban történő használatra.
Milyen zárfogadóknál egyenlíthetők ki a toleranciából adódó felesleges hézagok?
Erre két, egymással nem kombinálható megoldás létezik.
1) A Fix funkció lehetővé teszi a zárfogadó vízszintes maximum 4 mm-es állíthatóságát és fixálását az előlapon lévő speciális rögzítőlyukaknak köszönhetően. A Fix funkció hajlított és nyelvvezetős előlapokkal nem kombinálható.
2) A FaFix funkció esetén az állíthatóság a felcsavarozható darab maximum 3 mm-es vízszintes elcsúsztatására vonatkozik. Itt a további állíthatóságot különböző, befelé illteve kifelé elcsúsztatott kilincsnyelv-benyúlás esetén használható felcsavarozható darabok alkalmazásával érheti el.
Melyik elektromos zárfogadó marad zárva áramkimaradás esetén?
A munkaáramú működésű zárak (1-es típusok, pl. 118, 116, 16W, 142U, 143, stb. modellek) áramkimaradás esetén zárva maradnak. Az ajtó csak addig nyitható, amíg az elektromos zárfogadó áram alatt van. Váltóáramú működtetés esetén a tipikus berregő hang hallható. Egyenárammal történő működtetés esetén nincs hang. Elvben az ilyen elektromos zárfogadókat pillanatkontakt által, pl. egy kapcsolón keresztül történő nyitásra tervezték.
Melyik zárfogadónál elég egy rövid áramimpulzus ahhoz, hogy az ajtó az első nyitásig nyitva maradjon?
A memóriás működésű zárfogadók (2-es típusok, pl. 26W, 27, 128, 126, stb. modellek) pontosan így működnek. Áram alá helyezve, csukott ajtónál a nyitva tartó csap a zárfogadó csapdájának közepén benyomódik. A zárfogadó mindaddig ilyen nyitott állapotban marad, amíg az ajtó nyitásával ez a csap ki nem ugrik.
Milyen elektromos zárfogadóknál értékelhető ki az ajtó pozícója, állapota?
Az RR jelölléssel ellátott zárfogadók beépített váltóérintkezővel rendelkeznek, amit a kilincsnyelv benyúlása működtet, így az ajtó "nyitott", illetve "zárt" állapotát azonosítja. Az érintkező potenciálmentes és maximum 25V feszültséggel és 1A erősségű kapcsolóárammal terhelhető.
Mit jelent az "E" jelölés az elektromos zárfogadóknál?
Az E jelölés a mechanikus kiiktatási funkciót jelöli. Ez a kiegészítő funkció, a nagy biztonságú zárfogadók kivételével, csak munkáramú működésű zárfogadóknál elérhető. A kiiktató kart a vízálló és a lengőajtókhoz való zárfogadók esetén állítócsavar helyettesíti. Ha az ajtóra ajtóbehúzót szerelnek, meggátolható, hogy az ajtó huzat, vagy légnyomáskülönbség hatására kicsapódjon, illetve nyitva maradjon.
 
Template title
Template header
Template content