ELTÖRÉS ELLENI VÉDELEM

A zárbetét eltörés, leszakítás elleni védelemmel
rendelkezik.

A leszakításos támadással szemben adott ideig ellenáll, az eltöréssel történő nyitást megnehezíti.kilógás maximum 3 mm, a letörésvédelem miatt
Zárbetétek és leszakítás

Az eltörés elleni védelemmel ellátott zárbetétek a védelem módját tekintve többfélék lehetnek.
A leszakítás elleni védelem lehet egy-, illetve kétoldali. Az első esetben csak a külső (L1), a másodikban mind a külső, mind a belső oldal (L2) védett.

A leszakításos, eltöréses nyitási technikához speciális zárnyitó célszerszámokat használnak. A zárbetét kiálló részére egy nagy erőkarral rendelkező fogóval ráfognak, majd a fogót eltekerve próbálják a zárbetét házát kettétörni, így a zárbetétet kinyitni.

Ez a típusú nyitási kísérlet a csapos, billentyűs és a körlemezes belső felépítésű zárbetéteket is fenyegeti.

Az eltörési kísérlettel szembeni leghatékonyabb védekezés nem a zárbetét belső felépítéséből, hanem a zárbetét hosszúságának helyes megválasztásából és szakszerű telepítéséből adódik. Ha a zárbetét külső felén nem lóg ki 3 mm-nél hosszabb rész, a fogóval nincs mit megfogni. Javasoljuk, hogy a zárbetétet úgy építse be, hogy az egyáltalán ne lógjon ki az ajtóból, illetve a zárpajzsból.
Léteznek speciálisan megerősített, kemény fémből készült hidak is, amelyek átívelnek a zárbetét külső és belső oldalán, illetve a teljes szerkezetet megerősítő acél keretek is, amelyek az eltöréssel szemben igen ellenállóak, feláruk azonban jelentős.

Ez a nyitási technika roncsolja a zárbetétet, ha a betörő ezzel a technikával nyitja ki a zárat, a zárbetétet többé nem lehet használni.

Az eltörés elleni védelem megvalósítása a fentiektől eltérő kialakítással is megtörténhet.

Elvárható védelem

Ha egy zár leszakítás elleni védelemmel rendelkezik,
az nem azt jelenti, hogy nem lehet ezzel a módszerrel kinyitni.
Mint bármely más védelmi funkció esetén, ha csupán önmagában használjuk, 100%-os biztonság sajnos nehezen megvalósítható.

Az eltörés ellei védelem azt jelenti, hogy a zár az ilyen típusú nyitási kísérletet megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi. Minél jobb a védelem, annál jobban.
Ha azonban a támadó megfelelelő felkészültséggel és szerszámmal rendelkezik, alkalma van rá és nem utolsó sorban elegendő idő áll rendelkezésére, a zárbetétet előbb-utóbb sikeresen kinyithatja.

Minél összetettebb a leszakítás elleni védelem, a támadásra fordítandó idő annál jobban nő, így növelve a lebukás esélyét.

a zár leszakítása időbe tellik, mert nem tud ráfogni
Template title
Template header
Template content