FÚRTPONTOS KULCSPROFIL

A zárbetét fúrtpontos / vízszintes kulcsprofillal
rendelkezik.


Tulajdonságok

A csapos zárbetétek a kulcs szempontjából alapvetően kétfélélék lehetnek.
Függőleges és vízszintes kulcsvezetésű kivitelben léteznek.

A nyerskulcs kimarását a vízszintes kulcsprofilú zárak esetében a kódolás során a kódnak megfelelően, fúrással alakítják ki. A furatok száma a zárbetét csapjainak számára is utal.

A fúrtpontos, vízszintes profilú kulcsokat kétféleképpen is be lehet tolni a zárba. A kulcs akármelyik oldala néz is felfelé, a zárbetét így is, úgy is nyitható. Így a sötétben, vagy idősebb fejjel sokkal könyebb beletalálni
a kulcslyukba.

A csapok működése

Minél több csapos egy zárbetét, a jogosultságot annál több ponton ellenőrzi a zár, annál összetettebb zárrendszer alakítható ki az adott profilból.
A zárbetétnek minimum 5 csappárral rendelkeznie kell.

1) Mikor nincs kulcs a zárban, a külső (barna) csapokat a rugók felfelé nyomják, így a zábetét magja (sárga) nem tud elfordulni.
A zárbetét zárt állapotban van.2) Ha nem a zárba illő kulcsot tolja be a zárba, a belső (narancssárga) és a külső (barna) csapok nem igazodnak a zárbetét magjának széléhez.

Így a kulcs nem fordítható el, a zár nem nyílik ki.3) Ha a zárba illő kulcsot tolja a zárbetétbe, a csapok közötti rés a zárbetét magjának szélével egy vonlaba kerül.

Így a kulcs elfordítható, a zár nyitható.4) A zárba illő kulcs elfordítását a csapok nem akadályozzák, így a kulcs és a zármag együtt elfordítható.

A zár nyitott állapotban van, ha a kulcsot teljesen elfordította.

Template title
Template header
Template content