ÜTÉSES NYITÁS ELLENI VÉDELEM

A zárbetét ütéses nyitás elleni védelemmel rendelkezik.

Az ütögetéses támadással szemben adott ideig ellenáll, az ütéses technikával történő nyitást megnehezíti, vagy teljesen kizárja.

mágnes kódolás és PSH csapok a zárbetétben
Zárbetétek és ütéses nyitás

Az ütéses nyitás elleni védelemmel ellátott zárbetétek a védelem módját tekintve többfélék lehetnek.
Az ütéses technika elleni védelem lehet egy-, illetve kétoldali. Az első esetben csak a külső (L1), a másodikban mind a külső, mind a belső oldal (L2) védett.

Az ütéses nyitási technikához egy speciálisan lereszelt kulcsot használnak, illetve a Netwon ingájaként ismert szerkezet működési elvét kihasználva ütéssel és azzal egyidejű fordítással próbálják a zárbetétet kinyitni.

Ez a típusú nyitási kísérlet a csapos és a billentyűs belső felépítésű zárbetéteket fenyegeti. A mágneses, illetve körlemezes kialakítású zárbetétek ezzel a technikával egyáltalán nem nyithatók, mivel mechanizmusuk nem tartalmaz rugókat.

A csapos zárbetéteknél legtöbbször a zárbetét beragadását okozó kelepcecsapok, speciális kialakítású biztonsági csapok, mágneskódolt csapok, illetve süllyesztett elhelyezésű csapok szolgálják a ütéses nyitás elleni védelmet.

Ez a nyitási technika alapvetően nem roncsolja a zárbetétet, ha a betörő ezzel a technikával nyitja ki a zárat, az utólag gyakran nem is látszik. Ha azonban a zárbetétben ún. kelepcecsapokat helyeztek el (ld. PSH), a nyitási kísérlet során a csapok beragadnak, tönkre mennek. Ilyen esetben a manipulálás utólag felismerhető,
a zárbetét pedig használhatatlanná válik.

Az ütéses nyitási technika elleni védelem megvalósítása a fentiektől eltérő kialakítással is megtörténhet.

Elvárható védelem

Ha egy zár ütéses technika elleni védelemmel rendelkezik, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem lehet ezzel a módszerrel kinyitni. Ha a csapos zárbetét csak biztonsági csapokkal rendelkezik, de kelepce csapokkal, mágneskódolt csapokkal, vagy süllyesztett elhelyezésű csapokkal nem, az ilyen technikájú nyitás sikerrel járhat.
Ha az említett biztonsági csapok mellett más elven működő védelmi csapokat is használnak, az ilyen nyitás kizárható. Az ütéses technika ellei védelem azt jelenti, hogy a zár az ilyen típusú nyitási kísérletet megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi. Minél jobb a védelem, annál inkább.

a zár nyitása ütéses technikával meghiúsul
Template title
Template header
Template content