EFFEFF 409X501-4 elektromechanikus bevéső zár, balos, 72/55/20

Pánik funkciós elektromechanikus bevéső zárak

A pánikfunkciós zárak lehetővé teszik, hogy még a reteszelt ajtók is, menekülési irányban (belülről kifelé), egy kézzel, kilincsen, vagy pánikrúdon keresztül nyithatók legyenek. A bevéső zár elektromos állapotától függetlenül a kilincs vagy a pánikrúd használatakor a kilincs- és a zárnyelv visszahúzódik, illetve feloldódik.

Mind a vészkijárati (EN 179) mind a pánik kijárati zárak (EN 1125) rendelkeznek pánik funkcióval. A pánik kijáratra vonatkozó előírások szigorúbbak, itt már pánikrúdak használatosak. Ezeknél a kijáratoknál biztosítani kell, hogy minimális erőfeszítéssel, a zár vészkijárati működésének ismerete nélkül az ajtó nyitható legyen, biztosítva legyen a menekülési lehetőség. A szükséges nyitási erő max 220N lehet, az ajtóra nehezedő 1000N előfeszítés mellett.

Az előírások szerint (EN 179, 1125) csak együtt minősített összetevők használhatók. A bevéső zárakat zárpajzsokkal, pánikrudakkal és hozzá tartozó ellenlemezekkel együtt minősítik. Az előírásnak csak úgy felelnek meg, ha kizárólag ezekkel az elemekkel telepítik és használják őket.

Template title
Template header
Template content