BELSŐ FORGÓGOMBOS ZÁRBETÉT (FG)

A zárbetét kétoldalas, a belső oldalán forgatógombbal
rendelkezik.raktár ajtó, bejárati ajtó
Alkalmazási terület

Jellemzően bejárati ajtókban, raktárajtókban használatos.

A zárbetétek felépítését tekintve külső (L1) és belső (L2) oldalt különböztetünk meg, melyeket a középen lévő zártoll választ el. Az oldalak hosszát a zártoll közepétől a zárbetét egyik, illetve másik végéig mérik.

Belső forgógombos zárbetétet elsősorban kényelmi szempontokból használnak.
A belső forgógombos zárbetét azt jelenti, hogy mind a külső, mind a belső oldal 10 mm-nél hosszabb és a belső oldalon forgatógomb van. Az ilyen zárbetétek hosszúsága rendszerint 30 x 30 mm-es alapmérettől indul és 5 milliméterenként nő.

Belső forgógombos zárbetét esetén csak a külső oldalról van kulcsnyílás, a zárbetét erről az oldalról kulccsal, a belső oldalról forgatógombbal működtethető. Általában lakások, házak bejárati ajtajainál használják. A belülről történő záráshoz nem kell a kulcsot keresgélni, elég egyszerűen csak a forgatógombot használni.

A belső forgógombos zárbetétek vágott és fúrtpontos kulcsprofillal is elérhetők.

Mikor tilos?

A belső forgógombos zárbetét kényelmes használata miatt vonzó, de nem használható minden helyzetben biztonsággal.

Abban az esetben, ha az ajtó nem tömör, pl. üvegezett ajtó, belső forgó-gombos zárbetét használata kifejezetten kockázatos. A betörők az ilyen ajtókon gyakran betörik az üveget, így szabadon hozzáférnek a belül található forgató gombhoz.

Ha nem sima üveg van az ajtóban, hanem pl. áttörésbiztos kivitelű, illetve az üvegezett részt elég sűrű rács védi, a belső forgógombos zárbetét használható.


üvegezett ajtónál a gomb könnyen elérhetőkilógás maximum 3 mm, a letörésvédelem miatt
A megfelelő hosszúság

A zárbetét szükséges hosszát több tényező határozza meg. Elsősorban az ajtó vastagsága mérvadó, másodsorban a használt zárpajzs vastagsága számít.

Ha a bevéső zár az ajtólapban középen helyezkedik el és a zárpajzs, vagy kilincs külső és belső burkolata azonos vastagságú, mindkét oldalon azonos hosszúságú, szimmetrikus (pl. 40x40 mm-es) zárbetétre van szüksége.
Ha a zárbetét zártolla nem középre esik, nagy valószínűséggel aszimmetrikus (pl. 40x50 mm-es) zárbetét lesz a helyes választás.

Ügyeljen rá, hogy a zárbetét egyik oldalon se lógjon ki 3 mm távolságnál jobban a zárpajzs síkjából.

Ha a zárbetét belső, vagy külső fele túl mélyen van az ajtóban, a forgatógomb, illetve a kulcs hásznalta során nehézségekbe ütközhet. A kulcsbevezető nyílást a kulccsal nehéz lesz eltalálni és a forgatógomb, illetve a kulcs feje megakadhat.
Ha a zárbetét belső fele túlságosan kilóg az ajtóból, elsősorban esztétikai szempontokat sért.

Ha azonban a külső fele lóg ki, az biztonsági kockázatot jelent, ugyanis ilyenkor a zárbetét egy fogóval megfogható és eltörhető.

Mérés

Ha meglévő zárbetétjét kívánja lecserélni:

Nézze meg, hogy a jelenlegi zárbetét hosszúsága mennyiben felel meg a fenti követelményeknek. Ha megfelel, szerelje ki a zárbetétet az ajtóból, mérje le, majd ugyanilyen hosszúságút keressen. Ha nem felel meg, számolja rá, vagy vonja ki a szükséges hosszt és a kapott értékek szerint válassza ki az új zárbetétet.

Ha új ajtóról van szó:

Próbáljon bele az új ajtóba egy másik ajtóban már meglévő zárbetét, amit lemérhet és/vagy érdeklődjön az ajtó értékesítőjénél az ajtó felépítéséről, geometriájáról.
L1 oldal a külvilág felé, L2 befelé
Template title
Template header
Template content