KÉTOLDALAS ZÁRBETÉT

A zárbetét kétoldalas.


bejárati és átjáró (beltéri) ajtó
Alkalmazási terület

Jellemzően bejárati ajtókban, átjáró ajtókban használatos.

A zárbetétek felépítését tekintve külső (L1) és belső (L2) oldalt különböztetünk meg, melyeket a középen lévő zártoll választ el. Az oldalak hosszát a zártoll közepétől a zárbetét egyik, illetve másik végéig mérik.

A legtöbb ajtóban kétoldalas zárbetétet használnak. A kétoldalas zárbetét azt jelenti, hogy mind a külső, mind a belső oldal 10 mm-nél hosszabb. Az ilyen zárbetétek hosszúsága rendszerint 30 x 30 mm-es alapmérettől indul és 5 milliméterenként nő.

Kétoldalas zárbetét esetén mindkét oldalról van kulcsnyílás, a zárbetét mind a belső, mind a külső oldalról kulccsal működtethető.

A kétoldalas zárbetétek vágott és fúrtpontos kulcsprofillal is elérhetők.

A megfelelő hosszúság

A zárbetét szükséges hosszát több tényező határozza meg. Elsősorban az ajtó vastagsága mérvadó, másodsorban a használt zárpajzs vastagsága számít.

Ha a bevéső zár az ajtólapban középen helyezkedik el és a zárpajzs, vagy kilincs külső és belső burkolata azonos vastagságú, mindkét oldalon azonos hosszúságú, szimmetrikus (pl. 40x40 mm-es) zárbetétre van szüksége.
Ha a zárbetét zártolla nem középre esik, nagy valószínűséggel aszimmetrikus (pl. 40x50 mm-es) zárbetét lesz a helyes választás.

Ügyeljen rá, hogy a zárbetét egyik oldalon se lógjon ki 3 mm távolságnál jobban a zárpajzs síkjából.

Ha a zárbetét belső, vagy külső fele túl mélyen van az ajtóban, a kulcs hásznalta során nehézségekbe ütközhet. A kulcsbevezető nyílást a kulccsal nehéz lesz eltalálni és a kulcs feje megakadhat. Ha a zárbetét belső fele túlságosan kilóg az ajtóból, elsősorban esztétikai szempontokat sért. Ha azonban a külső fele lóg ki, az biztonsági kockázatot jelent, ugyanis ilyenkor a zárbetét egy fogóval megfogható és eltörhető.


kilógás maximum 3 mm, a letörésvédelem miattL1 oldal a külvilág felé, L2 befelé
Mérés

Ha meglévő zárbetétjét kívánja lecserélni:

Nézze meg, hogy a jelenlegi zárbetét hosszúsága mennyiben felel meg a fenti követelményeknek.
Ha megfelel, szerelje ki a zárbetétet az ajtóból, mérje le, majd ugynilyen hosszúságút keressen. Ha nem felel meg, számolja rá, vagy vonja ki a szükséges hosszt és a kapott értékek szerint válassza ki az új zárbetétet.

Ha új ajtóról van szó:

Próbáljon bele az új ajtóba egy másik ajtóban már meglévő zárbetét, amit lemérhet és/vagy érdeklődjön az ajtó értékesítőjénél az ajtó felépítéséről, geometriájáról.

Template title
Template header
Template content