HAJLÍTOTT ELLENLEMEZ

A mechanikus vagy elektromos zár ellenlemeze, illetve
az előlap lapos kivitelű.

hajlitott szögletes éskerek ellenlemez


bevéső zár kerek hajlitott előlappal, zárfogadó,
            kerek hajlitott előlappal
Ellenlemez és előlap

Az adott zártestre rászerelt lemezt előlapnak nevezzük. Az adott zárral szemben lévő ellenoldali ütközőlemezt pedig ellenlemeznek.

Egyes záraknál, pl a bevéső záraknál az előlap nem elválasztható részét képezi a zárnak. Más záraknál, pl. az elektromos zárfogadóknál az előlap le- és felszerelhető (csavarozható).

Az hogy előlapról, vagy ellenlemezről beszélünk, bizonyos esetekben nézőpont kérdése. A zárfogadók előlapja például a bevéső zár oldaláról nézve ütköző-, illetve ellenlemez.

Akár előlapnak, akár ellenlemeznek hívjuk, egy-egy zárszerkezet fontos részét képezik ezek az elemek. Egy zár megfelelő működéséhez elenged-hetetlen a hozzá illő előlap, illetve ellenlemez használata.

Alkalmazási terület

A hajlított előlapokat elsősorban fa kereteknél használják. A hajlított előlapok két előlapszárral rendelkeznek. Egyik száruk az ajtóélre, a másik az atjólapra esik.
Többnyire mindkét előlapszáron rögzítőlyukak helyezkednek el, így ezek az ellenlemezek több csavarral, stabilabban rögzíthetők, mint a lapos változatok.
A fából készült keretek gyengébb fizikai ellenállását hivatotak ellensúlyozni.

Az ajtók és keretek igen eltérő geometiájú változatokban léteznek, ezért a kiválasztásnál mindig ügylejen a méretezett rajzok gondos leellenőrzésére.
fa ajtók

a hajlított előlapok típusai
Típusok

A változatos beépítési körülményekhez igazodva sokféle hajlított előlap áll rendelkezésre.

A standard hosszúságú ellenlemezek, előlapok kilincs- és zárnyelvkivágással is rendelkeznek. Rövid társaik csak a kilincsnyelv fogadására alkalmasak.

A hajlított ellenlemezek vagy jobbos vagy balos nyitású ajtókhoz, zárakhoz használhatók, kialakításuk miatt nem fordíthatók.

Az ellenlemezek fontos jellemzője anyagvastagságuk. A biztonsági előlapok általában vastagabbak és több furattal rendelkeznek gyengébb társaiknál.

Ezenfelül szögletes és lekerekített végű ellenlemezek léteznek, ld. lent.

Template title
Template header
Template content