LAPOS ELLENLEMEZ

A mechanikus vagy elektromos zár ellenlemeze, illetve
az előlap lapos kivitelű.

lapos szögletes éskerek ellenlemezbevéső zár kerek lapos előlappal, zárfogadó,
            kerek lapos előlappal
Ellenlemez és előlap

Az adott zártestre rászerelt lemezt előlapnak nevezzük. Az adott zárral szemben lévő ellenoldali ütközőlemezt pedig ellenlemeznek.

Egyes záraknál, pl a bevéső záraknál az előlap nem elválasztható részét képezi a zárnak. Más záraknál, pl. az elektromos zárfogadóknál az előlap le- és felszerelhető (csavarozható).

Az hogy előlapról, vagy ellenlemezről beszélünk, bizonyos esetekben nézőpont kérdése. A zárfogadók előlapja például a bevéső zár oldaláról nézve ütköző-, illetve ellenlemez.

Akár előlapnak, akár ellenlemeznek hívjuk, egy-egy zárszerkezet fontos részét képezik ezek az elemek. Egy zár megfelelő működéséhez elengedhetetlen a hozzá illő előlap, illetve ellenlemez használata.

Alkalmazási terület

A lapos előlapokat a legkülönbözőbb alkalmazásokhoz használják.

Alkalmasak a következő keretekbe való beépítésre:

- Fa keretek
- Gerébtokos alumínium keretek
- Acél keretek
- Műanyag keretek

Az ajtók és keretek igen eltérő geometiájú változatokban léteznek, ezért a kiválasztásnál mindig ügylejen a méretezett rajzok gondos leellenőrzésére.

fa, alumínium, acél és műanyag ajtók
a lapos előlapok típusai
Típusok

A változatos beépítési körülményekhez igazodva sokféle lapos előlap áll rendelkezésre.

A standard hosszúságú ellenlemezek, előlapok kilincs- és zárnyelvkivágással is rendelkeznek. Rövid társaik csak a kilincsnyelv fogadására alkalmasak.

Alapesetben a lapos ellenlemezek univerzálisan használhatók jobbos és balos nyitású ajtókhoz, zárakhoz is. Ha a kilakítás engedi, 180°-os elforgatással válthatunk.
A nyelvvezetős előlapok esetében a rendelés előtt eldöntendő, hogy jobbos vagy balos kivitelű ellenlemezre van szükség, itt a forgatás nem megoldás.

Az ellenlemezek fontos jellemzője anyagvastagságuk. A biztonsági előlapok általában vastagabbak és több furattal rendelkeznek gyengébb társaiknál.

Ezenfelül szögletes és lekerekített végű ellenlemezek léteznek, ld. lent.

Template title
Template header
Template content