U-ALAKÚ ELLENLEMEZ

A mechanikus vagy elektromos zár ellenlemeze, illetve
az előlap u-alakú.

szögletes u-alakú ellenlemez
bevéső zár u-alakú előlappal, zárfogadó,
            kerek hajlitott előlappal
Ellenlemez és előlap

Az adott zártestre rászerelt lemezt előlapnak nevezzük. Az adott zárral szemben lévő ellenoldali ütközőlemezt pedig ellenlemeznek.

Egyes záraknál, pl a bevéső záraknál az előlap nem elválasztható részét képezi a zárnak. Más záraknál, pl. az elektromos zárfogadóknál az előlap le- és felszerelhető (csavarozható).

Az hogy előlapról, vagy ellenlemezről beszélünk, bizonyos esetekben nézőpont kérdése. A zárfogadók előlapja például a bevéső zár oldaláról nézve ütköző-, illetve ellenlemez.

Akár előlapnak, akár ellenlemeznek hívjuk, egy-egy zárszerkezet fontos részét képezik ezek az elemek. Egy zár megfelelő működéséhez elengedhetetlen a hozzá illő előlap, illetve ellenlemez használata.

Alkalmazási terület

Az u-alakú előlapokat főként alumínium és műanyag profilokban használják. Ezeket az ellenlemezeket a gerébtok perem részében helyezik el, így csökkentve a bevéső zár előlapja és az ellenlemez közti távolságot. Ezzel elérhető, hogy a kilincs- és zárnyelv teljes mértékben benyúljon az ellenlemezbe.

Az u-alakú előlapok leggyakrabban nagybiztonságú, több ponton záródó, mechanikus, elektromechanikus és elektromotoros bevéső zárakon kapnak helyet.
Alumínium és műanyag profilok esetén elektromos zárfogadókhoz használják őket.

Az ajtók és keretek igen eltérő geometiájú változatokban léteznek, ezért a kiválasztásnál mindig ügylejen a méretezett rajzok gondos leellenőrzésére.

alumínium és műanyag ajtókaz u-alakú előlapok típusai
Típusok

A speciális u-alakú ellenlemezekből csak néhány változat elérhető.

A standard hosszúságú ellenlemezek, előlapok kilincs- és zárnyelvkivágással is rendelkeznek. Rövid társaik csak a kilincsnyelv fogadására alkalmasak.

Az u-alakú ellenlemezek vagy jobbos vagy balos nyitású ajtókhoz, zárakhoz használhatók, kialakításuk miatt nem fordíthatók.

Az ellenlemezek fontos jellemzője anyagvastagságuk.

Ezek az ellenlemezek szögletes végűek.

Template title
Template header
Template content